Elkészítés: 10 perc + főzés 45 perc
Elkészíthető: bármelyik Instant Pot multifunkciós főzőedénnyel
Instant Pot recept Humusz házilag
– Hozzávalók –
- kb. 230g szárított csicseriborsó, megmosva és átválogatva (szedjük ki a hibás szemeket)
- 4 csésze víz
- 6 ek. extra szűz olívaolaj
- 1/3 csésze tahini
- 1/4 csésze frissen facsart citromlé
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 és fél tk. só
- 1/2 tk. füstölt paprika (elhagyható)
Elkészítése
- Tegyük a csicseriborsót, a vizet és 2 evőkanál olajat az Instant Pot-ba, majd rögzítsük a fedelét.
- A Manual vagy a Pressure Cook funkcióval magas nyomáson főzzük 45 percig.
- Amikor a program lejárt, nyomásmentesítsük, engedjük ki a gőzt a normál eljárással.
- Ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a csicseriborsó. Puhának kell lennie, de még nem pépesnek. Ha nem elég puha, főzzük még 3-5 percig magas nyomáson.
- Óvatosan öntsük le a vizet, és tartsunk meg a főzővízből egy csészényit. Adjuk hozzá a maradék négy evőkanálnyi olajat, a tahinit, a citromlét, a fokhagymát, a sót, a paprikát (ha használunk), és a 1/4 csésze főzővizet, majd turmixgépben pürésítsük az összetevőket együtt. Ha nem megfelelő az elkészült Humusz állaga, akkor adjunk még hozzá a főzővízből.
- Azonnal fogyaszthatjuk, vagy a hűtőben öt napig tárolhatjuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Tipp a hozzávalókhoz: A tahini szezámmagból készült paszta, általában üvegben árulják, és a hűtőben hónapokig eláll.
Ha még nincs Instant Pot multifunkciós főzőedényed, akkor ide kattintva tudod átböngészni kínálatunkat.