Elkészítés: 10 perc + főzés 45 perc

Elkészíthető: bármelyik Instant Pot multifunkciós főzőedénnyel

Instant Pot recept Humusz házilag

– Hozzávalók –

  • kb. 230g szárított csicseriborsó, megmosva és átválogatva (szedjük ki a hibás szemeket)
  • 4 csésze víz
  • 6 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1/3 csésze tahini
  • 1/4 csésze frissen facsart citromlé
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 és fél tk. só
  • 1/2 tk. füstölt paprika (elhagyható)

Elkészítése

  1. Tegyük a csicseriborsót, a vizet és 2 evőkanál olajat az Instant Pot-ba, majd rögzítsük a fedelét.
  2. A Manual vagy a Pressure Cook funkcióval magas nyomáson főzzük 45 percig.
  3. Amikor a program lejárt, nyomásmentesítsük, engedjük ki a gőzt a normál eljárással.
  4. Ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a csicseriborsó. Puhának kell lennie, de még nem pépesnek. Ha nem elég puha, főzzük még 3-5 percig magas nyomáson.
  5. Óvatosan öntsük le a vizet, és tartsunk meg a főzővízből egy csészényit. Adjuk hozzá a maradék négy evőkanálnyi olajat, a tahinit, a citromlét, a fokhagymát, a sót, a paprikát (ha használunk), és a 1/4 csésze főzővizet, majd turmixgépben pürésítsük az összetevőket együtt. Ha nem megfelelő az elkészült Humusz állaga,  akkor adjunk még hozzá a főzővízből.
  6. Azonnal fogyaszthatjuk, vagy a hűtőben öt napig tárolhatjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Tipp a hozzávalókhoz: A tahini szezámmagból készült paszta, általában üvegben árulják, és a hűtőben hónapokig eláll.

Ha még nincs Instant Pot multifunkciós főzőedényed, akkor  ide kattintva tudod átböngészni kínálatunkat.